DETALJI NOVOSTI

15.03.2009.

“Trenutak istine” – zabava ili manipulacija?

U posljednje vrijeme se često raspravlja o emisiji Trenutak istine. Dok neki uživaju gledajući to kao zabavnu emisiju, drugi smatraju kako je ova emisija publici nepotrebna. Regularnost se često dovodi u pitanje, ali emitiranje se i dalje nastavlja. “Trenutak istine” prikazuje se u 23 zemlje diljem svijeta. Pitanja koja se postavljaju, podijeljena su u šest razina. Ako natjecatelj točno odgovori na 21 pitanje, osvaja pola milijuna kuna.

Svakog tjedna neki novi natjecatelj ima svoj “trenutak istine”. Žalosno je vidjeti kako ljudi iznose ne-časne dijelove svoje intime, za novac, dok mnoštvo to gleda i prepričava, s prezirom. Mnogi se kandidati začude kad poligraf utvrdi da lažu, no voditeljica ih iz emisije isprati riječima: “Poligraf kaže da Vi u to ne vjerujete”.

Pretpostavlja se da istina ima svoju cijenu. No, što ako ni istina nije dovoljna? Dokazao je to slučaj Amerikanke Lauren Cleri. Ova 26-godišnja pomoćnica u frizerskom salonu, točno je odgovorila na 20 pitanja o svom životu. Pritom je izrekla mnoga neugodna priznanja. Priznala je preljub, laž, krađe, psovanje… No, ispala je iz igre na posljednjem pitanju. Na pitanje: “Mislite li da ste dobra osoba?”, odgovorila je potvrdno. Poligraf je pokazao da laže, iako Lauren tvrdi da je govorila istinu. Kako je to moguće?

Poligraf se koristi u kriminalistici, ali ne može biti dokaz na sudu. Iako se poligraf često opisuje kao “detektor laži”, ovaj uređaj zapravo bilježi tjelesne reakcije: brzinu otkucaja srca, povišenje krvnog tlaka, promjenu ritma disanja i razine znojenja. Reakcije koje bilježi poligraf su reakcije na krivnju, pa stoga niti govoriti ono što smatramo istinom ponekad nije dovoljno za prolaz na poligrafskom testiranju. Lauren je očito osjetila krivnju kada je rekla da je dobra osoba. Očito niti ona sama, duboko u sebi, u to ne vjeruje.

Bog nam dao savjest, da nas opominje kada činimo grijeh. Zato svaki čovjek, ma koliko moralan ili nemoralan bio, jednako reagira na laž. Srce mu ubrzano lupa i znoji se, jer osjeća krivnju. Biblija kaže da se “mnogi naziva dobrim čovjekom, ali tko će naći vjernog?” (Izreke 20:6)

Slušajući glas savjesti, čovjek uviđa da ne može činiti dobro (Rimljani 7:21-23). Uviđa da je grešan i da nam treba oproštenje. Oproštenje ne možemo zaraditi svojim djelima, ali Bog se kao dobar Otac pobrinuo za nas. U svojoj milosti poslao je svog Sina, Isusa Krista. On je na križu umro za naše grijehe i uskrsnuo za naše opravdanje. Po Njemu svaki čovjek može primiti oproštenje od grijeha koji ga odvaja od Boga. Kad se pokajemo i primimo Isusa za svoga Gospodina i Spasitelja (u svoj život), Njemu predajemo svoje grijehe, a primamo Njegovu pravednost. Tada postajemo pravedni kao da nikad nismo sagriješili. Na taj način Bog daruje život vječni svakome tko odgovori na Njegov poziv i primi Isusa u svoj život.

Odgovorite i Vi na Njegov poziv.

 

Autor: Š. I.

PODIJELI ČLANAK