DETALJI NOVOSTI

21.06.2006.

Židovi najpametniji narod na svijetu?

Židovi Aškenazi imaju posebnu genetsku strukturu koja ih čini najpametnijima na svijetu, tvrde dva ugledna američka antropologa u novoj studiji koja je zbog kontroverzne tvrdnje podijelila Ameriku.

Antropolozi sa Sveučilišta u Utahu Henry Harpending i Gregory Cochran svoju teoriju podupiru podatkom da u svjetskoj populaciji Židovi čine tek 0,25 posto, dok ih je među dobitnicima Nobelove nagrade 27 posto, a među svjetskim prvacima u šahu čak 50 posto.

Znanstvenici kažu i da Aškenazi imaju najviši kvocijent inteligencije na svijetu, između 112 i 115, i, prema studiji, čini se da su bili predodređeni za ono što danas nazivamo poduzetničkim i menadžerskim ulogama, a ne za težačke poslove. Tako su, u usporedbi s drugim grupama, razvili veće kognitivne i verbalne sposobnosti.

Kontroverzni rezultati studije koja Aškenaze predstavlja odabranim narodom, ne od Boga nego od prirode, izazvali su žustru raspravu među znanstvenicima. Nekolicina stručnjaka za DNK teoriju smatra desničarskim instrumentom za opravdavanje rasističkih teza, piše Jutarnji list.

Onima koji vjeruju da je Biblija Božja riječ ne trebaju DNK testovi da bi znali da su Židovi odabrani narod od Boga, Stvoritelja prirode.

 

Autor: A. Š.

PODIJELI ČLANAK