DETALJI NOVOSTI

11.04.2019.

Otpad od vjere – 2. dio

U prošlom smo tekstu govorili o tomu kako Bog ne voli kada vjernik otpadne iz vjere (Hebrejima 10:38). Bilo djelomično, bilo potpuno. Pavao piše Timoteju: “A ti moraš ostati u stvarima kojima si poučen i u koje si uvjeren, jer znaš od koga si poučen” (2. Timoteju 3:14). Pavao ne bi pisao isto da ne postoji mogućnost otpada iz pouke ili uvjerenja koje je netko primio. Zato on kaže: “moraš ostati u stvarima kojima si poučen i u koje si uvjeren”.

Gospodin govori crkvi, vjernima u Tijatiri i kaže: “nego što imate, zadržite dok ne dođem” (Otkrivenje 2:25).

Povijesno, u crkvi se dogodio otpad od vjere i zbog toga smo trebali i trebamo duhovnu obnovu, reformaciju.

U današnje vrijeme neki ljudi ne ostaju u onom u čemu su poučeni i uvjereni. Bog ih pouči, Bog ih uvjeri ali oni to isto napuste, odreknu se toga. Bilo da je u pitanju spoznaja ili doživljaj. To je krivo. Gospodin govori vjernicima Tijatire, ono što imate, zadržite. Nemojte da vam neprijatelj ukrade spoznaju, doživljaj, vjeru. Sačuvajte ju jer ćete je tako prenijeti i drugima i oni će kroz vas znati što je Bog jednom objavio i dao vjernima. Bilo da je u pitanju nauk o spasenju po milosti, prakticiranje molitve u jezicima koja je dar Duha Svetoga, davanje onoga što vjernik treba dati Bogu ili nešto drugo, vjernik ili crkva to ne smije napustiti ili prestati prakticirati. Ako to učinimo mi smo u otpadu vjere.

Time pokazujemo Bogu da nismo bili dostojni dara, spoznaje, doživljaja koji nam je On dao. Pokazujemo da nismo dobri čuvari i upravitelji povjerenih stvari. Ako dar ili spoznaju koju smo primili “zakopamo”, skrivamo, umjesto da ju svjedočimo i prenosimo, mi se pokazujemo lošim upraviteljima. Poput upravitelja koji je primio dar (novčić) i zakopao ga umjesto da trguje njime i umnoži ga (vidi Matej 25:26-30). U spomenutoj prispodobi Gospodin naziva takvog slugu beskorisnim dok druge sluge, koji su umnožili dobiveno, naziva dobrim slugama. Vjerujem da svatko od nas, duboko u sebi želi biti dobar sluga. Zato ljubljeni, prihvatimo sve što nam Isus i Duh Sveti daju. Svako otkrivenje, svaki dar, svaki doživljaj. Ostanimo u tome, zadržimo to i pomozimo da i drugi prime i prakticiraju ono što smo i mi primili.

Ne budimo oni koji otpadaju od vjere i u kojima Gospodin više nema zadovoljstvo.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK