DETALJI NOVOSTI

16.01.2020.

Isus Krist, isti… – 1. dio

Živimo u vrijeme Crkve. Isus je došao da donese Riječ Božju, da uništi djela đavolska, da traži i spasi one koji su izgubljeni.

Na dan pentekosta (dan duhova) on je uspostavio svoju crkvu. Od tada, pa do njegovog ponovnog dolaska, Crkva je glavni instrument njegovog očitovanja. Ona je stup i podloga istine.

Crkva je nadnaravno uspostavljena. Na dan pentekosta, Duh Sveti se izlio i opremio Crkvu svojom slavom. Od tog dana, znakovi i čudesa su nosila napredak Crkve. Nadnaravnim djelovanjem Duha, kroz osvjedočenje, iscjeljenja, oslobođenja i druge nadnaravne stvari, Crkva je rasla.

Nažalost, kroz vrijeme i utjecaj neprijatelja, Crkva je izgubila razumijevanje o Duhu Svetom i njegovom djelovanju, te o darovima službe. Riječ Božja je izgubila primat, a ljudska mišljenja su zauzela odlučujuće pozicije. Tako su iz Crkve nestali znakovi i čudesa, darovi Duha i darovi službe. U službama, crkva se vratila u starozavjetno svećenstvo, a umjesto djelovanja Duha, obredi i Sakramenti su preuzeli odlučujuću ulogu. Zbog toga su se u crkvi stvorila nebiblijska učenja o tomu kako su darovi Duha, znakovi i čudesa prestali sa smrti apostola ili s ranom crkvom. Također su se stvorila učenja kako su i neki od darova službe prestala postojati. Zbog toga u većini crkvi imamo prepoznate uglavnom službe pastora, đakona i eventualno evanđeliste. Po nekima, sve druge službe su prestale postojati. Je li to doista tako? Koji biblijski redci govore o tome? Pismo nas uči da za svaku Biblijsku istinu trebamo imati dva ili tri svjedoka, pa prema tome trebamo imati dva ili tri nedvojbena biblijska navoda koji to potvrđuju. Ako ih nemamo, onda to nije biblijski nauk.

Doista bi bilo čudno da u vremenu Duha i Crkve, Bog u jednom dijelu te povijesti da darove Duha i darove službe, a da onda u drugom dijelu istog vremenskog razdoblja to, nenajavljeno, ukine. Bilo bi čudno da se Isusova obećanja kao što su “onaj koji vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim” ili “ovi će znaci pratiti one koji vjeruju: pomoću mog imena izgonit će zle duhove, govorit će novim jezicima, polagati ruke na bolesne i oni će ozdravljati” odnose samo na jedno kratko vremensko razdoblje, a da za drugo razdoblje ta obećanja ne važe.

Ljubljeni, Božja, Isusova obećanja nisu bila ograničena vremenskim rokom i Isus se nije promijenio. On je činio i čini čudesa, jučer, danas i zauvijek. Budite vjernici, a ne nevjernici. Ne odbacujte puninu onoga što Bog nudi i čini.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK