DETALJI NOVOSTI

18.10.2020.

Kina

Vijesti iz svijeta ovoga ćemo puta u potpunosti posvetiti događajima u Kini, jer ono što se ondje događa zavrjeđuje veliku pozornost, tim više što je to jedna od najmnogoljudnijih zemalja te ekonomska i vojna velesila. Iako se ta država službeno naziva Narodna Republika Kina, stvarnu vlast nema narod (preko izabranih predstavnika, jer to nije demokracija), nego Komunistička partija, na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom. Budući da je komunizam ateistička ideologija, a u Kini je vrlo stroga diktatura, ondašnji kršćani trpe velike progone jer ih se smatra državnim neprijateljima. Zbog medijske cenzure i političke propagande vrlo je teško doći do informacija o tome što se ondje zaista događa. Ovdje ćemo iznijeti samo nekoliko primjera iz zadnjih mjeseci onako kako su objavljene na poznatom kršćanskom novinskom portalu Christian Broadcasting Network (www1.cbn.com).

 

Socijalna pomoć je uvjetovana odricanjem od vjere

Uslijed pandemije uzrokovane korona virusom i kinesko gospodarstvo osjeća teške posljedice, zbog čega siromašnije obitelji jedva „spajaju kraj s krajem“. U svojim nastojanjima da Kinu učini potpuno ateističkom zemljom u kojoj se obožava samo državni vrh i Komunistička partija, kineska vlada već nekoliko mjeseci preko lokalnih dužnosnika traži od kršćana koji primaju socijalnu pomoć da prestanu ići na bogoslužja i da iz svojih domova uklone križeve i druge vjerske simbole te ih zamijene portretima kineskih komunističkih vođa (najčešće aktualnog predsjednika Xi Jinpinga i revolucionarnog vođe Mao Ce Tunga), „jer ih ne financira njihova vjera, nego kineska Komunistička partija“. Ponekad je dovoljno da neki predstavnik lokalne vlasti samo vidi, npr. križ na ulaznim vratima nečijeg doma, i ta osoba ili obitelj automatski ostaje bez socijalne pomoći, što za bolesne ljude koji boluju od npr. dijabetesa i moraju redovito primati injekcije, praktički znači da su osuđeni na smrt. Ovdje je važno naglasiti da se radi o vjernicima koji idu u kršćanske crkve pod nadzorom države koje kineska vlast deklarativno tolerira. Odnos prema kršćanima koji idu u tajne („podzemne“) crkve (koje ne kontrolira država) je još brutalniji i podrazumijeva zatvaranje, mučenje, slanje u logore za „preodgoj“ i slično, a sve se češće mogu čuti sumnje i svjedočanstva da su vjerski (i politički) zatvorenici vjerojatno „izvor“ organa za transplantaciju, po kojima je Kina inače poznata.

 

Uklanjanje svih vjerskih simbola iz naselja

Od početka ove godine kineske vlasti provode aktivnu kampanju uklanjanja križeva sa svih javno poznatih (od države priznatih) crkvenih zgrada, očito želeći izbrisati svaki trag prisutnosti kršćana u toj državi. Isto kao i u slučaju vršenja pritiska na pojedince i obitelji, umjesto vjerskih simbola, u crkve postavljaju portrete Mao Ce Tunga i Xi Jinpinga i traže da se ondje propagira komunistička ideologija.

 

Prisila na odricanje od vjere

Prisiljava se kršćanske učitelje u školama na odricanje od svoje vjere kako bi svoje učenike mogli ispravno odgajati u komunističkom svjetonazoru. Ukoliko se sazna da su pobožni ili religiozni, učiteljima se prijeti otkazom, a zbog njih, kao i zbog nekih učenika za koje se utvrdi da su „nepopravljivo religiozni“, čitavim školama prijeti uskraćivanje financiranja.

Iz povijesti znamo da su sva takva totalitarna društva propala, a da se kršćanstvo i dalje nastavilo nezaustavljivo širiti, kao što je to Isus i prorekao. Preostaje nam uživati u građanskim i vjerskim slobodama koje imamo u svojoj zemlji i mudro ih koristiti za napredak najbitnijeg Kraljevstva na svijetu, a za progonjenu braću i sestre u Kini moliti da im Bog da snage i mudrosti da pobjedonosno prođu kroz progone kojima su izloženi.

 

Autor: Tomislav Vidaković

PODIJELI ČLANAK