DETALJI NOVOSTI

04.02.2019.

Vijesti iz svijeta – 1. dio

Nizozemska

Prema pisanju portala thefederalist.com, Nizozemska ovih dana istražuje pastore koji su javno stali u obranu kršćanskog biblijskog shvaćanja spolnosti (koje, između ostalog, kaže da je rodni identitet uvjetovan biološkim spolom) i braka kao doživotne zajednice jednog muškarca i jedne žene. Nakon što je u prosincu 2018. godine dvjesto i pedeset nizozemskih pastora iz raznih evanđeoskih crkava potpisalo tzv. Izjavu iz Nashvillea (The Nashville Statement), kojom se javno afirmira biblijski pogled na ljudsku seksualnost i poimanje braka, ured nizozemskog državnog tužitelja je započeo istragu koja treba utvrditi krši li spomenuti dokument (i njegovi potpisnici) nizozemske zakone protiv diskriminacije. Inače, Izjavu iz Nashvillea napisalo je i 2017. godine objavilo Vijeće za biblijsku muževnost i ženstvenost (The Council of Biblical Manhood and Womanhood) u američkoj državi Tennessee i do sada ju je potpisalo preko 22000 kršćanskih službenika. I dok su američki potpisnici te izjave prvim amandmanom svog Ustava zaštićeni od pravnog progona zbog svog poteza, mnogi njihovi kolege u Europi (u ovom slučaju, u Nizozemskoj) su u puno težoj pravnoj situaciji, jer se europske vlasti, u pravilu, odlučuju stati na stranu LGBT zajednica i lobija, diskriminirajući pritom pravo vjerskih zajednica i pojedinaca na slobodu vjeroispovijedanja (pristajanje uz specifične vjerske istine), priziv savjesti i slobodu izražavanja. Pojedini pripadnici nizozemske LGBT zajednice počeli su dizati privatne tužbe protiv pojedinih potpisnika Izjave iz Nashvillea, jer „se osjećaju stvarno povrijeđeni i jako tužni“ zbog tog navodnog „poziva na obnovu diskriminacije protiv pripadnika LGBT zajednice“… Ostaje nam vidjeti daljnji razvoj situacije i moliti Božju zaštitu i vodstvo.

 

Kina

Prema pisanju portala theguardian.com, „tijekom prošle godine, mjesne [kineske] vlasti su zatvorile stotine neslužbenih zajednica ili kućnih crkava koje su djelovale izvan mreže od vlade odobrenih crkvi. U izjavi koju je u studenom potpisalo 500 vođa kućnih crkava kaže se da su vlasti uklonile križeve s crkvenih zgrada, prisilile crkve da na crkvene zgrade objese kinesku zastavu i pjevaju domoljubne pjesme u crkvi, te da ne dopuštaju maloljetnicima da dolaze u crkvu.“ Navodno je jedan od planova kineske vlade za razdoblje 2018.-2022. godine u sklopu promoviranja nekakvog „kineskog kršćanstva“ ponovo prevesti Bibliju i izdati je s bilješkama u kojima bi se pronašle zajedničke točke sa socijalizmom, te tako utvrditi „ispravno razumijevanje“ teksta. Oduvijek se nadzirala prodaja Biblija u Kini, no više nije moguće nabaviti Bibliju preko interneta. Čak su u nekim školama i gradovima proteklog prosinca bile zabranjene proslave Božića. Procjenjuje se da u Kini ima barem 60 milijuna kršćana, a njihov brzi rast u broju i utjecaju zabrinjava kineske vlasti koje ih na sve načine pokušavaju zaustaviti i kontrolirati. Sjetimo se u svojim molitvama braće i sestara u Kini i ohrabrimo se njihovim primjerom.

 

SAD

Monstruozan zakon o pobačaju u američkoj državi New York

U utorak 22. siječnja 2019. senat američke države New York uklonio je zabranu ‘’kasnog’’ pobačaja (pobačaja u zadnjem tromjesečju trudnoće), DOPUŠTAJUĆI POBAČAJ SVE DO TRENUTKA ROĐENJA DJETETA, ‘’ako je to nužno za majčin život ili zdravlje’’. Ovaj zadnji dodatak tog zakonskog ‘’rješenja’’ je izuzetno manipulativan i zlonamjeran. Zašto? Imajući u vidu da američki Vrhovni sud pod majčinim ‘’zdravljem’’ ne podrazumijeva samo fizičko zdravlje, nego uključuje razmatranje ženinog ‘’emocionalnog, psihološkog i obiteljskog stanja, te njezinu dob’’, jasno je da ovaj zakon dopušta pobačaj iz gotovo bilo kojeg razloga i u bilo kojem stadiju trudnoće. Zamislite samo situaciju u kojoj npr. mlada žena dan prije porođaja zaključi da zbog nesređene obiteljske i financijske situacije nije spremna postati majka, i da joj pomisao na majčinstvo počne uzrokovati vidljivu tjeskobu i izljeve raznih negativnih emocija… Taj ‘’akt o reproduktivnom zdravlju’’ prošao je nakon preglasavanja (38 glasova ‘’za’’; 28 glasova ‘’protiv’’) u senatu, a svojim potpisom ga je učinio zakonom guverner Andrew Cuomo, deklarirani rimokatolik. Tom prigodom je izjavio: ‘’Danas činimo divovski korak naprijed u teškoj bitci osiguravanja prava žene da donese svoju odluku o svom zdravlju, uključujući mogućnost pristupanja pobačaju.’’ Tim zakonom je ukinuto prijašnje ograničenje koje je u toj državi vrijedilo do kraja 24. tjedna trudnoće, do kad se smio izvršiti pobačaj. Ono što je do tada zakon definirao kao ubojstvo, 22. siječnja 2019. postalo je stvar izbora trudne žene i procjene medicinskog osoblja.

 

Pripremio: Tomislav Vidaković

PODIJELI ČLANAK