DETALJI NOVOSTI

01.09.2019.

Vijesti iz svijeta – 2. dio

FINSKA POLITIČARKA POD ISTRAGOM ZBOG KRITIZIRANJA PARADE PONOSA

Päivi Räsänen, žena pastora Finske Evangeličke Luteranske Crkve i parlamentarna članica finske Kršćanske demokratske stranke, našla se pod policijskom istragom zbog svog komentara na društvenim mrežama. Naime, u lipnju ove godine na Twitteru je objavila svoje čuđenje zbog partnerstva Finske Evangeličke Luteranske Crkve na tzv. Paradi ponosa (Helsinki Pride) u njihovom glavnom gradu. Napisala je: ‘‘Kako može doktrinalni temelj Crkve, Biblija, biti kompatibilan sa uzdizanjem sramote i grijeha, što je glavna tema Parade ponosa? Uz taj komentar je podijelila fotografiju biblijskog teksta: ‘‘Zato ih je Bog preko pohota njihovih srdaca predao nečistoći, tako da sami obeščašćuju svoja tjelesa; njih koji su istinu Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek. Amen.

Zbog toga ih je Bog predao sramotnim strastima: žene njihove zamijeniše naravno općenje protunaravnim; jednako muškarci, ostavivši prirodno općenje sa ženom, usplamtješe pohotom jedan za drugim, vršeći – muškarci s muškarcima – sramotne stvari i na sebi primajući pravednu plaću za svoje zablude.’’ (Rimljanima1:24-27)

Finska Evangelička Luteranska Crkva najveća je vjerska denominacija u zemlji. Procjenjuje se da ima 3 milijuna članova, no svake godine (prema evangelicalfocus.com) im se u toj visoko sekulariziranoj zemlji broj članova smanjuje za 1-2%. Stranka kojoj pripada Räsänen je manjinska konzervativna stranka sa samo 5 mjesta u finskom parlamentu. Räsänen je poznata po javnoj obrani života (od začeća do prirodne smrti) i braka (prema biblijskoj definiciji), tako da njezin spomenuti komentar nije bio neuobičajen.

Budući da je zbog crkvene podrške helsinškoj Paradi ponosa najmanje 500 članova istupilo iz Finske Evangeličke Luteranske Crkve, u vezi te kontroverze javnosti se obratio i nadbiskup te denominacije, Tapio Luoma i poručio da: ‘‘Nije u pitanju zauzimanje stava o braku, nego naglašavanje kako je crkvena poruka (valjda poruka Evanđenja?; op.prev.) za sve… i da su istospolni partneri dobrodošli na sve crkvene aktivnosti.“ U izvještaju helsinške policije za medije stoji: ‘‘Policija je podigla kaznenu prijavu na temelju koje će se odlučiti je li parlamentarna zastupnica počinila prekršaj svojom objavom na Twitteru u lipnju. Poruka opisuje Helsinki Pride kao ponos zbog grijeha i sramote i propituje uključenost Crkve u događaj. Prema Twitteru: ‘‘Ta poruka je izražavanje netolerancije prema manjinama.“ Räsänen u vezi cijelog događaja kaže: ‘‘Nisam zabrinuta zbog sebe i vjerujem da ovaj slučaj neće ni doći do tužitelja. Ipak, brine me ako će se citiranje Biblije smatrati pomalo ilegalnim. Nadam se da to neće dovesti do autocenzure među kršćanima.“ (christiannews.net, faithwire.com)

 

KRŠĆANSKA PJESMA POSTALA JE HIMNA PROTESTA U HONG KONGU 

Vjerovatno ste čuli o višemjesečnim protestima građana Hong Konga protiv najavljene odluke kineskih vlasti da će se građanima te ‘‘posebne administrativne regije Narodne Republike Kine“ moći suditi i odrediti izdržavanje zatvorske kazne u ostatku Kine (eng. mainland China; gdje vladaju daleko stroži zakoni). No, prilično je sigurno da u našim hrvatskim medijima niste čuli ni pročitali da je poznata kršćanska pjesma ‘‘Pjevaj haleluja Gospodu“ (eng. Sing Hallelujah to the Lord) postala ‘‘himna“ građana na tim protestima.

Ta financijska i poslovna prijestolnica među svojih oko 7.3 milijuna građana visoko je sekularizirana. Samo 43% stanovnika je izrazilo da su ‘‘religiozni“. Među njima je najviše budista, taoista i konfucijanista. Procjenjuje se da je zastupljenost kršćana tek 11%, od čega je oko 480 000 evanđeoskih kršćana. Iako u udjelu stanovništva čine malen postotak, kršćanske crkve ondje vode velik broj obrazovnih institucija, 13 bolnica, brojne klinike, obiteljske centre i domove za starije.

Zbog spomenute najave izručenja prekršitelja zakona ostatku Kine (i njihovom nemilosrdnom režimskom aparatu), mnogi kršćani su uz ostale građane, izašli na mirne prosvjede. Njihovi motivi nisu neopravdani niti slabi. Zna se da u ostatku Kine kršćani trpe teške progone. Kineske vlasti hapse i zatvaraju kršćane koji su im ‘‘sumnjivi“, ruše crkvene zgrade nepoćudnim zajednicama, uzimaju si za pravo postavljati voditelje u crkvama… čak su i promijenili tekst Biblije tako da odgovara komunističkoj propagandi.

Prema sakupljenim izvještajima, pjesma ‘‘Pjevaj haleluja Gospodu“ se prvi puta pojavila kao zajednička himna prosvjednika u lipnju nakon što je grupa studenata kršćana počela pjevati kršćanske pjesme na glavnom okupljalištu prosvjeda. Jednostavan refren te pjesme je ljudima ‘‘ušao u uho“ i počeli su ga pjevati i oni koji nisu kršćani. Novinska agencija Reuters je objavila svoje mišljenje o tome u kojemu kažu da su studenti pjevali te pjesme kako bi zaštitili prosvjednike, jer se po hongkonškom zakonu, vjerska okupljanja mogu održavati bez nekog prethodno dobivenog odobrenja. Bilo kako bilo, fascinantno je znati da se pjesma kojom kršćani slave svog Gospodina pjevala na prosvjednim skupovima s više stotina tisuća prosvjednika. A Bog sigurno ima najbolje naume za građane Hong Konga. Tako da su mnogi, i ne znajući, pokucali na prava vrata! (christiannews.net.)

 

Autor: Tomislav Vidaković

PODIJELI ČLANAK