DETALJI NOVOSTI

04.03.2017.

Ne budite kao daljinski!

Svima nam je dobroznana ona poza kada sjedimo uvaljeni u fotelji ili krevetu, držimo daljinski u ruci i “šaltamo” programe. Nekad poželimo i više ekrana, kako bi mogli u isto vrijeme pratiti nogometnu utakmicu i neki dobar film. Ako nam se program više ne sviđa, samo stisnemo gumbić i evo nas već negdje drugdje… Preživljavanje na Aljasci. To je zanimljivo. Malo ćemo časkom skočiti na sljedeći kanal, jer sada su reklame, a tamo je dobra serija. S vremena na vrijeme provjerit ćemo jesu li reklame gotove, pa ćemo proći kroz sve programe koje inače gledamo. I tako dva, tri sata, gledamo i gledamo, prebacujemo i udovoljavamo svojoj gladi i dosadi. Ponekad nam život postane kao daljinski upravljač, ako nam nešto odgovara ostajemo u tome, ne želimo da prestane. Sve ćemo učiniti da osjećaj bude “haj”, da se sve odvija kako bi mi željeli, ponovo i ponovo.

No počne li se događati nešto što nam ne odgovara ili nešto nad čim nemamo kontrolu, pokušamo se što prije maknuti. Želimo da što prije nestane. Ako treba prestat ćemo ići tamo gdje bi trebali, činiti ono što bi trebali činiti. Preteške situacije preveliki su izazovi za nas i s njima se ne želimo baviti. Previše je riskantno. Držimo se svoje zone komfora i stisnemo gumb za sljedeći program. I tako malo po malo to nam postane stil života, poznat kao “klik ignore”.

Dragi teenovci, život nekada nije pravedan, niti lijep kako bi htjeli, no sigurno je dragocjen i jedinstven jer je VAŠ. Postoji potencijal koji samo vi imate i ako ne dopustite da životne situacije oblikuju vaš karakter, to će samo ostati potencijal koji se nije razvio u vama. Darovi koje je Gospodin svakome od vas podijelio trebaju doći u funkciju, a oni se očituju i razvijaju u situacijama u kojima bi najradije pritisnuli tipku i okrenuli drugi program. Znam da je nekada teško nositi se sa svojim osjećajima, mislima, strahovima. Željeti nešto i polako gubiti nadu da će ikada doći, donosi frustracije koje zasigurno nisu plod Duha. U takvim stanjima mislimo i govorimo ono što ne bi trebali. Tada lako povrijedimo druge i sebe. To je ponekad zatvoren krug.

Ne dopustite da vam život postane stiskanje gumba na daljinskom upravljaču. Odlučite živjeti svoj život. Prihvatite izazove, istupite naprijed i činite ono što nikada niste kako biste rasli u svojim darovima i oblikovali svoj karakter, Bogu na slavu. Pred vama su situacije i izazovi koji nisu jači od vas, oni su upravo onoliki koliki trebaju biti da naprave dovoljan pritisak koji donosi promjene u vaš život i vi ih možete nositi. Jednom kada prođete kroz to osjećat ćete se odlično, pobjedonosno, promijenjeno, sigurno. To će vam s vremenom postati normalan dio života, uvijek izazovniji i teži. No veći pritisak donosit će i veće promjene, promjene koje će vas činiti zrelijim, boljim ljudima.

U svemu tome ne morate biti sami, jer Isus želi biti s vama.

 

Autorica: Branka Menalo

PODIJELI ČLANAK