DETALJI NOVOSTI

07.03.2019.

Riječ vjere – 2. dio

“Blizu ti je Riječ, u tvojim ustima i u tvome srcu ‒ to je Riječ vjere koju propovijedamo.” (Rimljanima 10:8)

U prošlom osvrtu na pokret Riječ vjere dotakao sam nešto što je u pokretu vjere jako važno. To je utemeljenost na Božjoj riječi i vjeri u Božju riječ. No, iako je to izvanredno važno u pokretu vjere, u isto se vrijeme nastoji biti vođen Duhom Svetim, odnosno otvoriti prostor u duhu za očitovanje Duha Svetog. Zbog toga se u pokretu vjere organiziraju mnoge posebne službe na kojima se moli za različite potrebe ljudi: od iscjeljenja i krštenja Duhom do oslobođenja ili molitvi za druge potrebe. Na taj je način pokret vjere snažno rastao i doprinio rastu mnogih drugih denominacija.

Čovjek koga je Bog snažno upotrijebio za pokretanje tog pokreta bio je Kenneth E. Hagin. On je po tradiciji bio pripadnik baptističkog pokreta te je nakon spasenja i iscjeljenja bio baptistički propovjednik. Nakon što je primio krštenje Duhom Svetim, postao je pastor pentekostne crkve (Crkve Božje – Assembly of God) u čemu je ostao gotovo jedanaest godina. Nakon toga postao je putujući propovjednik i služio u mnogim pentekostnim i drugim crkvama. Cijelo to vrijeme bio je u kontaktu s mnogim kvalitetnim pentekostni službenicima i imao pristup kvalitetnoj pentekostnoj literaturi. Zbog toga je pokret vjere ponudio svijetu ponajbolje učenje iz mnogih Biblijskih tema koje donose razumijevanje te osnažuju vjeru i djelovanje vjernika.

Jedno od područja koje je meni osobno puno pomoglo u službi je učenje o tome da je Bogu stalo do toga da imamo novac i druga sredstva potrebna za osobno i crkveno funkcioniranje. Volio bih spomenuti izreku koju sam puno puta čuo od ljudi vjere i za koju smatram da itekako ima smisla, a to je izreka koja kaže da Bog osigurava financije za ono što On pokrene (Izreka kaže: “Ono što Bog naruči – On i plati”). Naučiti vjerovati Bogu u području financija je ključ za duhovni rast i napredak. Zbog toga što nisu ispravno poučeni ili nemaju vjeru u to da je Bog taj koji proviđa financije za svoje djelo, mnogi su pastori i crkve “zapeli” na razinama nižim od onih na kojima ih Bog želi. Ovo učenje možete upoznati kroz knjigu Kennetha E. Hagina “Dodir kralja Mide”, koja uskoro izlazi i na hrvatskom jeziku.

Pored tih učenja, iznimno su važna i učenja o molitvi, darovima Duha, autoritetu vjernika, u Kristu, i mnoga druga bez koji pokret vjere nikada ne bi ostvario svoj globalni utjecaj.

Ono što predstavlja prijetnju đavolskim planovima i djelima, Đavao itekako napada i ocrnjuje. Ista se stvar događa i s pokretom vjere: đavao ga pokušava prikazati kao nešto negativno, baš kao što je negativnom pokušavao prikazati i Isusovu službu. Oni koji su čvrsto utemeljeni u Bibliji i otvoreni za duhovni rast (koji nisu vezani nekim drugim vezama) lako mogu uvidjeti biblijsku utemeljenost i prednosti učenja pokreta vjere.

Dragi čitatelju, pozivam te da pročitaš i provjeriš što Kenneth E. Hagin uči u svojim knjigama. Vjerujem kako će ti to biti na blagoslov i izgradnju.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK