DETALJI NOVOSTI

28.06.2006.

Verichip – Žig Zvijeri? (video)

VeriChip, podružnica tvrtke Applied Digital, već godinama proizvodi čipove namijenjene implantaciji u stoku i kućne ljubimce. Tvrdi da je razvoj čipa isključivo u medicinske svrhe, no hoće li tako i ostati?

VeriChip je vrlo mali radioidentifikacijski čip (RFID), veličine zrna riže. Može se ugraditi u tijelo, a posebna obloga osigurava da se “saživi” s tkivom i ostane na mjestu. Posebni RFID čitač odašilje signal, a antena u VeriChipu koristi energiju signala kako bi odaslala vlastite podatke. VeriChip je pasivan RFID čip – pošto mu za rad ne treba baterija, vijek trajanja mu je doslovno neograničen.

Zagovornici ove tehnologije nalaze poveći broj mogućnosti primjene RFID čipa kod ljudi: od plaćanja dobara u dućanima samo skeniranjem podataka o kreditnoj kartici pohranjenih na RFID čipu, pa do očitavanja medicinskih podataka kod pacijenata primljenih bez svijesti ili u teškom stanju u bolnice. Primjerice, ako bi se neka osoba koja boluje od Alzheimorove bolesti izgubila, puno bi je lakše našli ako bi imala implementiran čip. S druge strane mnogo je onih koji se protive uporabi čipova kod ljudi, poglavito zbog opasnosti od špijuniranja istih od strane njihovih vlada i tajnih službi, ali i od strane trgovaca u supermarketima.

Za sada se zna da su dva lokala: noćni klub u Španjolskoj i pub u Škotskoj ponudili svojim mušterijama mogućnost ugradnje RFID čipova radi brže i jednostavnije naplate, što su neki od njih prihvatili. Tako, ukoliko želite biti VIP gost u Baja Beach Clubu u Barceloni, jedini način da to postanete jest da ugradite jedan Verchip za samo 125 eura.

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe pri posjetu američkim senatorima Jeffu Sessionsu iz Alabame i Arlenu Specteru iz Pennsylvanije predložio da bi se mikročipovi mogli koristiti za praćenje sezonskih radnika. RFID čipovi ugradili bi se su u radnikovu desnu nadlakticu, a ‘čitao’ bi ih uređaj sličan kartičnom čitaču.

Za sada, u široj primjeni su samo “životinjski čipovi”. Štoviše, u mnogim zemljama to je i zakonski obavezno. I u Hrvatskoj će doskora, ukoliko pristupi EU, svi kućni ljubimci morati imati ugrađen čip. U EU to već jest stvarnost. Čip se zove “Tracer Animal Coder”.

Mnogi smatraju da i Biblija govori o čipovima! Naime, u posljednjoj knjizi Biblije – Otkrivenju nalazimo sljedeće stihove:

Ona (Zvijer) postiže da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo, i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina. (Otkrivenje13:16,17).

Knjiga Otkrivenja je posljednja knjiga Novog Zavjeta i svojim simboličkim jezikom donosi proročku poruku za naša vremena. Najavljen je konačni sukob dobra i zla, kako u duhovnoj, tako i stvarnoj, vidljivoj sferi našeg života, čemu će prethoditi nemiri, ratovi, ali i “žig Zvijeri”! Najavljuje se Antikrist kao posljednji svjetski diktator koji bi trebao zavladati ujedinjenim svijetom. Iz nekih Biblijskih stihova može se vidjeti da bi u prvom dijelu svoje vladavine Antikrist trebao donijeti mir u svijetu. Zbog toga će ga ljudi masovno prihvaćati i dati mu povjerenje. No u drugom djelu, pokazao bi svoje pravo lice. Između svih gadosti koje će činiti, biti će i to da će prisiljavati ljude, da prime famozni žig bez koga nitko neće moći ni kupovati ni prodavati. Tko odbije primiti žig bit će pogubljen. Biblija govori da će oni koji prime taj žig biti osuđeni na ognjeno jezero (slika Pakla) u kojem će biti mučeni čitavu vječnost.

 

Autori: L. J. i K. C.

PODIJELI ČLANAK