DETALJI NOVOSTI

30.06.2015.

Znanstvenici šokirani pronalaskom očuvanih krvnih stanica dinosaura

Otkriće o dobro očuvanoj krvi i proteinima u navodno 75 milijuna starom fosilu dinosaura šokiralo je svjetske znanstvenike i navelo jednog kršćanskog apologeta da ovo otkriće navede kao dokaz da je Zemlja mlada.

Tim znanstvenika na Imperial koledžu u Londonu pažljivo su pregledali unutrašnjost osam kosti dinosaura iz doba Krede, otkrivene u Sjevernoj Americi, pomoću elektronskog mikroskopa. Istraživači su ostali zapanjeni kada su otkrili nešto nalik crvenim krvnim stanicama unutar jedne kosti.

Nakon pomnijeg ispitivanja britanski znanstvenici identificirali su strukturu unutar stanica dinosaura, zajedno sa nukleinskim i amino kiselinama. Uz krvne stanice, znanstvenici su također otkrili jako dobro očuvan kolagen, što je protein unutar mekog tkiva.

Znanstvenici su objavili svoja otkrića sredinom lipnja u “Nature Communications-u”, istaknuvši da kosti dinosaura koje su proučavali nisu bile naročito očuvane.

“Dugo vremena je bilo prihvaćeno da se molekule proteina razgrađuju u relativno kratkom vremenu te da se ne mogu očuvati duže od 4 milijuna godina,” ističu istraživači. Objasnili su da je otkriće o očuvanim krvnim stanicama i mekom tkivu bez presedana i “vrlo uzbudljivo”.

Brojna slična otkrića nedavno su bacila sumnju na tvrdnje svjetskih znanstvenika da je većina fosila staro milijune godina. Znanstvenici su nedavno pronašli materijal bogat proteinima unutar starih školjaka. Prošle godine jedno kalifornijsko sveučilište otpustilo je biologa radi otkrića mekog tkiva unutar fosila triceratopsa i zato što je dovodio u pitanje evolucijske pretpostavke.

Izvješće magazina “Discover” s početka lipnja objašnjava kontroverznu prirodu ovih otkrića.

“Mnoga od ovih otkrića su bila sporna unutar paleontoloških krugova, a prisutnost očuvanih molekula unutar fosilskih zapisa ostaje kontroverza”, objašnjava magazin. “To je zato što se proteini i druge molekularne komponente teško razgrade unutar 4 milijuna godina.”

Ken Ham, poznati kršćanski apologet i predsjednik službe “Answers in Genesis”, vjeruje da fosil dinosaura analiziran od strane britanskih znanstvenika nije star 75 milijuna godina. Ham kaže da otkriće očuvanih krvnih stanica i tkiva potkopava sekularne pretpostavke i stvara problem evolucionistima.

“Kako može meko tkivo biti očuvano 75 milijuna godina? Da li evolucionisti dovode u pitanje svoju pretpostavku je li fosil star 75 milijuna godina? Naravno da ne!” Ham piše na blogu. “Umjesto toga oni su jednostavno prihvatili da je tkivo nekako preživjelo 75 milijuna godina jer oni vjeruju, na osnovi svojih evolucijskih pretpostavki, da je fosil toliko star.”

U svakom slučaju, prisutnost očuvanih krvnih stanica i tkiva u fosilu dinosaura ima smisla ako gledamo iz Biblijskog ugla da je Zemlja mlada, kaže Ham.

“Ovaj pronalazak se podudara sa opisima mlade Zemlje u Riječi Božjoj i ne potvrđuje evolucijske ideje o prošlosti Zemlje”, piše Ham. “Naravno, evolucionisti ne mogu uzeti u obzir mogućnost da ove kosti nisu stare milijunima godina jer moraju imati milijune godina kako bi njima poduprli svoje ideje o evoluciji čovjeka od jednostaničnog organizma. Zapravo, vjerovanje u milijune godina je neophodan dio u religiji naturalizma (ateizma).”

“Ali pronalasci kao ovaj što su istražitelji iz Londonskog muzeja otkrili potvrđuje Biblijske, ne evolucijske, ideje o ne tako dalekoj prošlosti”, Ham zaključuje. ” Možemo vjerovati Božjoj Riječi da nam je providjela točnu povijest Zemlje.”

 

Izvor: Christian News

Preveo: Gabriel Crnjak

PODIJELI ČLANAK