DETALJI NOVOSTI

21.10.2018.

Dva gospodara

U Mateju 6:24 Isus nam kaže: “Nitko ne može služiti dvojici gospodara; jer, ili će jednoga mrziti a drugoga ljubiti, ili će se jednoga držati a drugoga prezirati.”

Je li istina to što Isus kaže da nitko ne može služiti dvojici gospodara? Vjerujem da svi iskreni vjernici kažu: “Da, istina je.”

U životu smo često suočeni s izborom komu vjerovati, ili čijeg se naputka držati. Kao vjernici suočeni smo konstantno s odlukom vjerujem li više sebi ili Božjoj riječi? Hoću li raditi onako kako ja mislim ili onako kako me Bog poučava?

Neki vjernici u svojoj religioznoj organizaciji imaju dva duhovna autoriteta na koje se pozivaju i koji ih poučavaju. Mormoni imaju Sveto Pismo i knjigu Mormona, Jehovini svjedoci imaju Sveto Pismo i učenje svojih crkvenih učitelja koje im dolazi kroz Kulu stražara. Rimokatolici također imaju više duhovnih autoriteta u kreiranju svojih vjerovanja i prakse. To su Sveto Pismo, crkveno učiteljstvo i crkvena predaja. Izvori učiteljstva u vjerskim organizacijama su gospodari vjerovanja i prakse u tim religioznim organizacijama. Oni ponekad stoje nasuprot, govore drugačije ili izvan onoga što Bog govori ali su u tim vjerskim organizacijama vrhovni duhovni autoritet u oblikovanju vjere i prakse. Zbog toga mnogi članovi tih organizacija imaju i više situacija u kojima se mogu upitati: vjerujem li više onomu što Bog govori u Svetom Pismu ili onomu što moja religiozna organizacija ući? Je li gospodar mojih vjerovanja Bog i njegova Riječ ili religiozna institucija kojoj pripadam?

Iskustveno znam da mnogi pripadnici takvih vjerskih grupa odlučuju više vjerovati svojoj religioznoj organizaciji nego onomu što piše u Svetom Pismu. U tome im najčešće pomaže njihova vjerska organizacija tako što objašnjava i tumači neke dijelove Pisma u prilog svog vjerovanja i vjerske prakse.

Dragi čitatelju, tko je Gospodar tvojih vjerovanja, tko je izvor tvojih vjerovanja i praksi? Je li to Bog i njegova Riječ – Sveto Pismo, ili je to neki sekundarni izvor i autoritet? Isus nam kaže da ne možemo imati dva gospodara. Uz koga ti pristaješ, čijeg se učenja držiš? Moj savjet je: Neka Bog bude Gospodar i izvor tvoje vjere i prakse.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK