DETALJI NOVOSTI

15.04.2019.

K svojima – 1. dio

Znamo li gdje pripadamo? Jesmo li tamo gdje trebamo biti? Ova naizgled jednostavna pitanja i odgovori na njih mogu igrati veliku ulogu u našim životima.

Rekao bih kako je najvažniji odgovor pripadati Kristu i biti tamo gdje nas On želi, no to je ujedno pojednostavljen odgovor i može biti duhovna floskula. Pismo nam kaže u Ivanu 20:10: “Potom se učenici vratiše k svojima”.

Riječi “k svojima”, označavaju grupu ljudi – a ne Isusa.

Pretpostavljamo da je u to vrijeme u Jeruzalemu bilo puno vjerskih grupa. Pismo navodi Farizeje i Saduceje. Svi su oni na neki način vjerovali u Boga, no Petar i Ivan o kojima se govori u Ivanu, nisu otišli k njima, nego k svojima. Slično su postupili i u Djelima 4:23: “Otpušteni, odoše k svojima i javiše što im rekoše veliki svećenici i starješine.”

Iz navedenih stihova možemo pročitati kako su vjerni odlazili i imali zajedništvo s ljudima koji su bili ‘njihovi’. Oni su smatrali da međusobno pripadaju jedni drugima i druge su smatrali svojom duhovnom obitelji. Za vjernike je iznimno važno pripadati duhovnoj obitelji – ali ne bilo kakvoj duhovnoj obitelji, već onoj koja živi u punini sadašnjeg otkrivenja i doživljaja Božjeg. Bog je taj koji određuje našu duhovnu obitelj. Vjernici ne bi trebali sami birati duhovnu obitelj ili crkvu u kojoj će biti. Kako nam Bog pokazuje u koju obitelj mi pripadamo? Jedan od načina je spoznaja i doživljaj koji dolazi od Boga. Ako nam je Bog otkrio spoznaju da spasenje dolazi po milosti kroz vjeru, tada ne možemo biti u crkvi koja uči spasenje kroz liturgiju i dobra djela. Ako nam je Bog otkrio da su iscjeljenja, oslobođenja i darovi Duha za danas, tada ne trebamo biti u crkvi koja to ne naučava ili čak govori protiv toga.

Dajući ti spoznaju i doživljaj Bog te želi nadograditi i povesti naprijed. Zato trebaš okruženje koje neće govoriti protiv i sputavati tvoj duhovni napredak. Trebaš okruženje koje će poticati tvoj duhovni razvoj. Ako se stalno trebaš boriti da dokažeš ispravnost svoje spoznaje i doživljaja, tada ne možeš puno raditi na svom razvoju. Zato trebaš duhovnu obitelj koja te podržava i pomaže ti da čvrsto stojiš u onome što si primio. Znaj tko je tvoja duhovna obitelj.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK