DETALJI NOVOSTI

18.04.2019.

K svojima – 2. dio

U prethodnom tekstu smo govorili kako svaki vjernik treba biti u zajednici s ljudima koje smatra svojima. Napomenuli smo da je Bog taj koji određuje tko su ti ljudi po tome koje nam je spoznaje i duhovne doživljaje dao. Rekli smo da te spoznaje i doživljaji trebaju pozitivno okruženje u kojem se mogu utvrditi i rasti. Ako je okolina (drugi vjernici u crkvi) negativno raspoložena prema toj spoznaji i doživljaju, tada će nas povlačiti natrag k onomu što je protiv onoga što nam je Bog otkrio i dao. Mi ćemo tada biti u kušnji da “zakopamo” ili da se odreknemo onoga što smo primili i tako ćemo postati nedostojni povjerenja i stvari koje nam je Gospodin udijelio.

Neprijatelj uvijek nastoji učiniti da se odreknemo onoga što smo dobili od Boga; bilo spoznaje, bilo doživljaja. Tako u Djelima treće i četvrto poglavlje čitamo kako su Petar i Ivan bili upotrijebljeni za ozdravljenje hromoga na što je veliko mnoštvo radosno reagiralo. No vjerske vođe su strpali Petra i Ivana u zatvor, ispitali ih i potom im zaprijetili i zabranili da govore drugima o svojoj spoznaji glede Isusa. I danas se događaju slične situacije i oni koji su nešto doživjeli (možda dar jezika po Duhu Svetom), spasenje, iscjeljenje i slično, dobivaju zabranu da prakticiraju svoj dar ili govore o primljenoj spoznaji.

Ponekad neprijatelj djeluje lukavo i ne zabranjuje izravno ali polako vraća osobu u staro, tako da taj doživljaj ili spoznaja polako zamru.

Kako izbjeći takav scenario? Trebamo postupiti poput apostola. Pismo kaže: “Otpušteni, odoše k svojima i javiše što im rekoše veliki svećenici i starješine” (Djela apostolska 4:23).

Kad dobivaš neku spoznaju ili doživiš doživljaj koji je Biblijski, tada se priključi zajednici vjernika koji to isto vjeruju ili prakticiraju. Odi k svojima, poput Petra i Ivana. Bog te želi zasaditi u pozitivno, prijateljsko okruženje kako bi se mogao nastaviti duhovno razvijati. Pogubno je vratiti se natrag, ići unazad u svom duhovnom hodu. Bog te poziva naprijed, iz slave u slavu. Ne boj se, jer Bog koji ti je dao tu spoznaju ili doživljaj bit će s tobom. Dao ti je to da možeš duhovno rasti.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK