DETALJI NOVOSTI

24.04.2019.

Moderni dualizam – 2. dio

U prošlom osvrtu napomenuli smo da je poganski način razmišljanja stvorio filozofiju dualizma u kojoj se sve materijalno smatra zlim a sve duhovno smatra dobrim. Također smo napomenuli i da neki kršćani imaju dualistički pristup ovim pitanjima. Oni materijalno smatraju lošim a duhovno dobrim i zbog toga kršćani, u njihovom uvjerenju, ne bi trebali posjedovati materijalna bogatstva. Oni smatraju da čovjek ne može u isto vrijeme biti kršćanin i biti bogat ili materijalno zbrinut. To je krivo.

Bog je stvorio i materijalni svijet i kada ga je stvorio Biblija kaže: “I vidje Bog sve što je načinio, i gle — bijaše veoma dobro”. Prema Bibliji materijalni svijet koji je Bog stvorio je veoma dobar. Kazati da je materijalno zlo ili loše je krivo. To nije u skladu s onim što Biblija govori. To je poganski način razmišljanja.

Nije sve duhovno dobro i nije sve materijalno loše. Đavo i njegovi zlodusi su duhovna bića i oni su zlo a ne dobro. Zlato je materijalna stvar ali je ono dobro (Postanak 2:12). Zlato je toliko dobro da je Bog načinio nebeski grad od zlata.

Zlato je dragocjeno ali postoje nematerijalne stvari koje su dragocjenije od zlata. Spasenje, zdravlje, radost ili neke druge stvari su vrednije od zlata. Mnoge stvari u svijetu su jako vrijedne ali Isus nas ući: Što vrijedi čovjeku da cijeli svijet osvoji a da dušu izgubi? Spasenje i zdravlje duše je vrednije od svih blaga. No ono što želim istaći je krivo razumijevanje da kršćani u životu mogu ili trebaju imati samo jedno, i da posjedovati jedno isključuje drugo. Primjerice ljudi misle da posjedovanje bogatstva isključuje posjedovanje duhovnosti i posjedovanje duhovnosti isključuje posjedovanje materijalnog bogatstva. To je potpuno nebiblijski način razmišljanja. Abraham, Noa, David, Job, Isus, Josip iz Arimateje, Kornelije i mnogi drugi u Bibliji su bili bogati. Zato Biblija daje opomene i upute bogatašima u ovom svijetu.

Pristupiti duhovnosti tako da duhovnost i materijalno bogatstvo isključuju jedno drugo i da mi kao kršćani možemo birati ili-ili, je krivi pristup. Čovjek može biti pobožan, jako duhovan i materijalno zbrinut, bogat. Jedno ne isključuje drugo. Ono što je važno je to da čovjek nije pohlepan i da ne stječe svoje imanje na nepravedne, nezakonite načine.

Bogatstvo nije grijeh, ali pohlepa jest. Posjedovanje materijalnog nije grijeh, ali steći to na nepravedan način jeste.

Dragi prijatelju odbaci dualistički način razmišljanja, odbaci pohlepu ili nepravednost i dopusti Bogu da on ima svoju volju u tvom životu.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK