DETALJI NOVOSTI

26.04.2019.

Moderni dualizam – 4. dio

U tri prethodna osvrta govorio sam o tomu zašto dualistički pogled na svijet nije ispravan i da se ta filozofija na novi način uvukla i među kršćane koji smatraju da samo siromašan kršćanin je dobar i pobožan kršćanin. Koji prešutno smatraju da bogati kršćani su grješnici i da su oni svoje bogatstvo stekli na nepravedan način. Kada bi oni svoje mišljenje zadržali za sebe to bi se i moglo tolerirati, ali nažalost oni to ne zadržavaju za sebe nego opetovano napadaju one kršćane koji imaju materijalna bogatstva i uz to im pripisuju nepoštenje i krivovjerje. Takvo generaliziranje je krivo i ono potječe iz krivog, dualističkog pogleda na svijet i na kršćanstvo.

Kao što sam naveo, dualisti smatraju da je sve materijalno zlo, a sve duhovno dobro, da kršćani trebaju imati samo duhovno bogatstvo. Kršćani dualisti vjeruju da kršćani koji žele biti dobri kršćani ne smiju biti bogati, odnosno posjedovati materijalna bogatstva. Prema toj logici kršćani bi trebali prodati svoje kuće (jer imati kuću ili stan je bogatstvo) i biti podstanari, trebali bi prodati sve svoje dragocjenosti i vrijednost toga bi sa svom svojom ušteđevinom trebali podijeliti nekomu. Ako imaju plaću koja je velika, trebali bi sav višak dati nekomu. Ako su siromašni onda ne bi smjeli primiti dar ili društvenu pomoć od bilo koga jer time narušavaju svoje stanje siromaštva.

Kao što vidimo, sve takve stvari i razmišljanja vode u krivom smjeru, a proizvod su poganske dualističke filozofije koja se nažalost uvukla među kršćane.

Ljubljeni, odbacimo tu dualističku, nekršćansku filozofiju. Moguće je biti bogat, a ne biti pohlepan. Biti bogat, a voljeti i služiti Bogu više nego bogatstvu. Biti bogat, a ne biti u grijehu.

Kada je netko bogat, a voli Boga on može pomoći crkvi da evangelizira, pomogne siromašnima, započne nove crkve i pošalje misionare. Kamo sreće da su svi vjernici bogati i da to čine. Samo zamislite što bi crkva mogla učiniti u našim zemljama po pitanju evangelizacije i rasta kraljevstva Božjeg? Razmislite dali naš nebeski otac više voli da vjernici budu siromašni ili dobro zbrinuti, razmislite dali Bog želi da crkve budu siromašne (da jedva pokrivaju svoje potrebe) ili dobro zbrinute?

Biti pohlepan, škrt i služiti ovosvjetska bogatstva je grijeh. No biti kršćanin koji voli Boga, koji nije škrt, nije pohlepan, a obdaren je sposobnošću da stvara bogatstvo je Božji dar. Bilo bi predivno da su svi kršćani takvi, da imaju viška za koje im drago djelo.

Ljubljeni odbacite dualistički način razmišljanja i prihvatite Biblijski način.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK