DETALJI NOVOSTI

09.01.2019.

Od Duha u tijelo

“O nerazumni Galaćani, tko vas začara da ne budete poslušni Istini? Pred čijim očima je Isus Krist bio predočen kao razapet. Želio bih samo ovo doznati od vas. Jeste li primili Duha zbog izvršavanja zakona ili zbog toga što ste čuli i povjerovali? Jeste li toliko nerazumni da nakon što ste započeli u Duhu sad nastojite postati savršeni po tijelu? Zar ste uzalud toliko toga doživjeli? Ako je to doista bilo uzalud!” (Galaćanima 3:1-4)

Događaji koji se opisuju u ovoj poslanici vrlo su značajni za nas i naše vrijeme. Pavao ovdje govori o ljudima koji su krenuli s Bogom u Duhu ali su se onda vratili u tijelo. Bili su kršćani Duha, a onda su postali tjelesni kršćani. S Duhom su doživjeli puno nadnaravnih stvari, darove, znakove i čudesa a onda su tomu okrenuli leđa i nastoje se usavršiti prakticirajući tjelesno kršćanstvo. Umjesto da idu naprijed oni su krenuli nazad. Odrekli su se Duha i stvari koje Duh daje.

Osobno sam sreo puno takvih kršćana. Bili su kršteni Duhom i govorili su u jezicima ali su se toga odrekli. Išli su u crkve koje imaju slobodu za molitvu u jezicima i za djelovanje Duha a danas idu u crkve koje uče protiv molitve u jezicima i protiv darova Duha. Nažalost, u isto vrijeme, oni govore kako su sada, kada su iz Duha prešli u tijelo, oni bolji vjernici i imaju ispravniju vjeru. Zašto ljudi to rade? Pavao kaže zbog toga što su začarani. Drugim riječima oni su pod utjecajem demona, ili duhova čaranja koji ih odvraćaju od Istine i vode u laž. Koji ih uče da se kroz tjelesno kršćanstvo postiže savršenstvo.

To je suprotno od onoga što Pavao i Biblija naučavaju. Samo kroz Duha Svetog i njegovo djelovanje u nama mi postajemo bolji, savršeniji. Odreći se darova Duha i njegovih očitovanja i djelovanja u našem životu znači ići unatrag. Od Boga prema intelektualno filozofskom kršćanstvu, što je zapravo tjelesno kršćanstvo. To je kršćanstvo bez očitovanja snage i darova Duha Svetog. To kršćanstvo je niža razina kršćanstva. To nije cjelovito već djelomično kršćanstvo. Bog nas poziva da primimo i naviještamo cjelovito, a ne djelomično kršćanstvo. Ljubljeni ne činite grijeh odstupanjem od istina koje ste jednom upoznali i od darova koje ste prije primili i vjerovali. Ako to učinite, onda ste nevjerni onomu tko vam je udijelio te darova i pokazao te istine. Nevjerni ste Gospodinu, nevjerni Duhu Svetom.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK