DETALJI NOVOSTI

17.08.2019.

Velika Gospa

Blagdan Velika Gospa je dobrano utemeljen na objavama Marije Valtorte, talijanske mističarke koja je svoje vizije objavila u nizu knjiga pod nazivom “Evanđelje kako mi je bilo objavljeno”, a živjela je i imala te vizije u 20. stoljeću i Anne Katharine Emmerich, čije su vizije objavljene u knjizi „Život Blažene Djevice Marije”, a koja je umrla u 19. stoljeću.

Marija Valtorta opisuje uznesenje i preobrazbu ovim riječima: „Ivan i dalje netremice gleda ono tijelo koje se diže prema nebu i razgovijetno vidi da Marija, sada obavijena zrakama sunca koje je izišlo, izlazi iz ekstaze koja joj je rastavila dušu od tijela, da je opet oživjela, i ustala na noge, jer sada i Ona uživa darove koji su vlastiti tijelima koja su već proslavljena.”

Anna Katharina Emmerich to ovim riječima opisuje: „Duša Blažene Djevice, koja je išla za Isusovim likom, prolebdjevši kraj njega uđe kroz stijenu u grob i ubrzo zatim, sjedinjena sa svojim preobraženim tijelom, puno jasnija i sjajnija iziđe iz njega te krene s Gospodinom i čitavom slavom gore u nebeski Jeruzalem…”

Kao što vidimo iz navoda, ove dvije žene tvrde da je Marija o kojoj oni govore nakon što je umrla primila proslavljeno, odnosno preobraženo tijelo i uznesena je (uskrsnula) u Slavu. Njihova viđenja i objave su bile jako važno za potvrđivanje rimokatoličkih dogmi o uznesenju Marije i o uspostavljanju blagdana, u narodu zvanog: „Velika Gospa”, koji je nacionalni blagdan u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama. Nijedna od njih nije živjela u vrijeme Apostola ili vrijeme života Isusove majke Marije. Jedna je umrla gotovo 1800 godina poslije a druga oko 1900 godina poslije. Jesu li njihove vizije i objave usklađene ili se protive objavi koja nam je dana od Apostola u Svetom, Pismu? Njihove objave, na kojima se podobro temelji dogma i blagdan povezan s Velikom Gospom su protivne pisanoj riječi u 1 Korinćanima 15:20-23:

„Ali sada, Krist je uskrsnuo od mrtvih, on je postao prvina onih koji su usnuli! Budući da je po čovjeku došla smrt, po Čovjeku također dolazi i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti podignuti. Ali svatko u svome redu: prvo Krist, a zatim oni koji su Kristovi, o njegovu dolasku.”

Kao što vidimo ovdje Biblija jasno navodi kada će uskrsnuti, ili biti podignuti, oni koji su u Kristu. Apostol kaže: „o njegovu dolasku”. To isto se potvrđuje od 51-54 retka.

„Evo, govorim vam tajnu: svi nećemo usnuti, ali svi ćemo se promijeniti. Odjednom, u treptaju oka, na posljednju trubu, jer zatrubit će, i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi, a mi ćemo biti promijenjeni. Jer ovo raspadljivo mora se obuči u neraspadljivost i ovo smrtno mora se obuči u besmrtnost. A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se ispuniti pisana riječ: Pobjeda proguta smrt.”

Iz navedenih stihova jasno je da je do sada samo Isus uskrsnuo a svi drugi će uskrsnuti i dobiti nova, promijenjena, proslavljena tijela, tek o Isusovom ponovnom dolasku kada zatrubi posljednja truba.

Kao što vidimo, ili Pismo ne govori istinu ili ove žene ne govore istinu. Moramo se odlučiti komu ćemo vjerovati.

U vrijeme rane crkve sve vizije i objave koje su se protivile ili nisu bile usklađene s Apostolskim učenjem, to jest pisanom Božjom riječi, su bile odbačene i proglašene herezom. Da su ove dvije žene živjele u vrijeme rane crkve njihove objave bi bile odbačene a one proglašene lažnim učiteljima.

Kao kršćani koji vole Isusa, njegov nauk koji nam je predan kroz Apostole, mi trebamo odbaciti takva učenja i prakse koje proizlaze iz toga. One su krivovjerje i idolopoklonstvo.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK