DETALJI NOVOSTI

02.05.2020.

Bog te previše voli da bi te ostavio u mlakom stanju

Bog ne tolerira dugo mlakost vjernika (OTKRIVENJE 3). Isus je upozoravao vjernike u Laodiceji da će ih Bog zbog mlakosti izbaciti iz svojih usta (OTKRIVENJE 3:16). Bog koristi ovu snažnu sliku kako bi nam naglasio koliko je ova tema važna. Zamislite da imate šalicu vrućeg čaja ili kave i da, kada pokušate ispiti gutljaj, shvatite da vaš napitak uopće nije vruć nego mlak. Ono u čemu ste trebali uživati, postaje odvratno. Vi svoj napitak najvjerojatnije nećete popiti, već proliti.

No što su uopće mlaki vjernici? Pismo jasno kaže da su to oni koji pokušavaju ostati neutralni i ne napreduju niti u jednom smjeru. Mnogo je ovakvih vjernika. Oni se trude izbjeći ozbiljnije grijehe, ali se ne trude razviti blizak odnos s Bogom. Bog kaže ‘’Želim vruće ili hladno!’’, mlakost uopće nije opcija za one koji vjeruju u Isusa (OTKRIVENJE 3:15). Bog će na neko vrijeme dopustiti mlakim vjernicima da ostanu u udobnosti, no uskoro će započeti poticaji Duha Svetog da se raspiri žar odnosa s Bogom pomoću posta, molitve, proučavanja Pisma i zajedništva s drugim vatrenim vjernicima. Ako se mlaki vjernik odupire milosnom djelovanju Duha Svetoga i ne započne obnovu odnosa s Bogom, Otac Nebeski će ukloniti svoju naklonost i dopustiti da dođu teškoće koje će prisiliti tvrdoglavog da se ponovno okrene prema Bogu.

Crkva je danas velikim dijelom mlaka. Malobrojni su oni koji dolaze na molitvene sastanke, a mnogobrojni oni koji propuštaju dolaske u crkvu kao da je služenje i zajedništvo s Bogom izborna aktivnost. Mnogi desetinu koja pripada Bogu koriste za sve osim za Boga i tako zatvaraju nebesa nad svojim životima. Ove izazovne teme često se ne spominju jer pastori osjećaju neugodu i strah da će biti optuženi za nedostatak ljubavi ili legalizam. No kako drugačije možemo objasniti riječi koje nam Isus kaže u Pismu? Možemo li ih ignorirati i nastaviti živjeti u gadnom duhovnom stanju ali svejedno očekivati sve blagoslove Kraljevstva i život nacije u naklonosti Božjoj. To bi bilo ruganje Bogu, a „Bog se ne da ismijavati“ (GALAĆANIMA 6:7). Bog je Otac koji nas voli i uzor je roditeljstva. On žarko ljubi svoju djecu i od njih želi istu takvu žarku ljubav. Bog ne uživa u tome da provodi disciplinu baš kao što mi ne idemo za svojom djecom tražeći priliku da ih discipliniramo (HEBREJIMA 12). No discipliniranje je ponekad nužno. Ako živimo svoje živote pokušavajući ostati neutralni, postajemo ranjivi za đavlove napade. Kada smo mlaki, ne možemo biti ambasadori za Boga i učiniti sve narode učenicima Isusa Krista (MATEJ 28:18-20). Ako pokušavamo biti neutralni, predajemo bez borbe sve blagoslove i nagrade koje bismo mogli dobiti za svoju službu Kralju jednoga dana kada stanemo pred Njega (2. KORINĆANIMA 5). U kakvom si ti odnosu? Bog te previše voli da bi ti dopustio da budeš mlak. Snažno potičem svakoga od vas koji pokušava ostati neutralan: ‘’Obrati se i opet počni činiti prva djela“ (OTKRIVENJE 2:5).

Vrati se molitvi, proučavaj Bibliju, idi redovito u crkvu i ne zapostavljaj davanje. To nisu pravila i zakoni, već znakovi vitalnog duhovnog života vjernika. Kada se vratite u prvu ljubav i vatra Božja ponovno počne gorjeti u vašim srcima, osjetit ćete pravu radost.

 

Izvor: John Polis Blog

Autor: Dr. John Polis

PODIJELI ČLANAK