DETALJI NOVOSTI

14.04.2019.

Činiti što je Isus činio

Jesi li ti Isusov sljedbenik? Hodaš li njegovim stopama? Biti učenik (sljedbenik) Isusa Krista znači vjerovati i raditi ono što je on živio i naučavao. Ako ne vjerujemo i ne radimo ono što je on radio i naučavao, tada zavaravamo sami sebe. Jedna od stvari koju je Isus radio je bila da redovito ide u sinagogu (za nas danas u crkvu). U Luki 4:16 čitamo: “Tako dođe u Nazaret, gdje je odrastao, te po svom običaju, u subotu uđe u sinagogu…” Isus je svake subote redovito odlazio u sinagogu. Odlazak na bogoslužje za njega je bio običaj, redovita stvar. Svake subote, u vrijeme bogoslužja, ti si mogao naći Isusa u njegovoj ”crkvi”. On nije izbjegavao bogoslužja u zajednici vjernih, on je tamo redovito bio. Ne nužno da bi nešto primio, nego i da bi nešto dao svojoj vjerskoj zajednici.

Mnogi vjernici nisu ni svjesni da je i sama njihova prisutnost na bogoslužju nekomu ohrabrenje i poticaj za predanost u vjeri. Ako još pristupimo odlasku na bogoslužje na ispravan način, tada ćemo doprinijeti napretku kraljevstva Božjeg.

Što znači pristupiti na ispravan način? To znači doći na službu iz ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjem. Kada dolazimo iz ljubavi mi pokazujemo ljubav. Ljubav se izražava ljubaznošću prema braći i sestrama. Željom da nekoga ohrabrimo, utješimo, uputimo na pravi put, u pravo učenje. Kada doista volimo Boga i bližnje mi ne dolazimo u crkvu samo zbog toga da nešto primimo, nego iz zbog toga da nešto damo. Da se uključimo u neku crkvenu službu ili da služimo na neki od gore navedenih načina.

Dolazak na bogoslužje je potvrda da stavljamo Boga na važno mjesto u našem životu, da stavljamo tijelo Kristovo, a time i Krista na poziciju uzvišenosti. Zanemarivati tijelo Kristovo znači zanemariti Krista. Isus kaže: “Što ste učinili jednomu od ovih malenih, učinili ste meni”. Kada činimo stvari za braću i sestre u Kristu, mi to činimo za Krista. Kada im iskažemo bratsku ljubav, kada ih ohrabrimo, utješimo, uputimo, mi smo učinili nešto što je Kristu važno. Zbog toga je iznimno važno da razvijemo u vlastitom životu običaj koji je Isus imao. Običaj redovitog odlaska na bogoslužje. Ako smo njegovi sljedbenici mi radimo ono što je on radio.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK