DETALJI NOVOSTI

04.05.2016.

Djeca Božja – 2. dio

U prošlom osvrtu dotakli smo se toga da nas pismo uči o tomu da duhovno postoje dvije obitelji – Božja i đavolska. Izložili smo da ljudi, dok ne povjeruju i ne prime Isusa za svog Gospodina, imaju narav Zloga. Time se nalaze u Bogu suprotstavljenom timu i neprijatelji su Božji. Zbog toga su označeni kao “djeca srdžbe” (Efežanima 2:2), osuđeni na propast (Ivan 3:16). Također, spomenuli smo da novorođenjem možemo postati djeca Božja. Apostol Ivan o tomu piše s oduševljenjem: “Gledajte koliku nam je ljubav udijelio Otac: da se djeca Božja zovemo. Razlog zašto nas svijet ne poznaje leži u tome što ne poznaje njega. Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti, ali znamo: kad se on očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest” (1. Ivanova 3:1,2).

Ivan kaže vjernicima “sada smo djeca Božja” i to je izraz Božje ljubavi.

Ljubljeni, Bog vas voli i učinio vas je svojom djecom. On želi da znaš da si njegovo dijete. Da pripadaš njegovoj obitelji. Ti si Božje dijete, dijete Kralja nad svim kraljevima. Ti si dio najveće kraljevske obitelji i to je tvoja početna pozicija. U budućnosti Bog je spremio i neke nove stvari za tebe. Ivan kaže da to još nije potpuno očitovano, ali u temelju toga su ove dvije stvari: djeca smo Božja i bit ćemo njemu slični. Naša buduća sudbina je povezana s Bogom i time kakav je Bog. Mi ćemo imati sličnost njemu. Iako to ne možemo sada jasno definirati, to zvuči kao dobra i pozitivna promjena.

Ivan nam u sljedećem stihu govori o onomu što mi sada trebamo činiti: “Svaki čovjek koji ima tu nadu u njemu, pročišćava se da bude čist poput njega” (1. Ivanova 3:3).

Po meni ovo je definirajući faktor toga je li netko zrelo dijete Božje. Ako smo zrela djeca Božja i ako doista imamo tu nadu, mi se sada čistimo (posvećujemo), da bi već sada bili više poput njega. Od čega se čistimo? Prije svega od različitih grijeha.

Kad ostaviš grijeh, onda si bliže Bogu. Kada ostaviš grijeh, đavao gubi utjecaj u tvom životu. Kada ostaviš grijeh, snaga Duha raste u tebi. Kada ostaviš grijeh ti si pripravan za blagoslove.

Živi dostojno poziva djeteta Božjeg.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK