DETALJI NOVOSTI

22.12.2016.

Je li sekularna glazba ok za kršćane?

U proteklih 15 godina mog rada u službi s mladima, jedno on najčešće postavljenih pitanja bilo je “Je li u redu da kršćani slušaju sekularnu glazbu?” Uvijek sam imao isti odgovor: “Bitka između duha i tijela osvojena je od strane onoga što više hraniš!”

Oduvijek mi je bilo zanimljivo da mnogi mladi kršćani ne znaju koja su imena knjiga u Bibliji, niti znaju osnove zapisane u Pismu, ali su napamet naučili svaku riječ posljednjeg iTunes hita.

Sve je više uobičajeno da mladež prihvati svjetovnu glazbu. Ono što je više zabrinjavajuće jest činjenica kako je ovaj trend prihvaćen od strane pojedinih kršćanskih vođa. U svojoj knjizi “Jezebel: The Witch Is Back” (Izabela: Vještica se vraća), pišem o tome.

Nisam jedan od onih službenika koji proglašavaju najnovijeg pop pjevača đavlom, Antikristom i sličnim imenima. Desetljećima kršćanski su službenici proglašavali muzičke umjetnike zlima. Govorile su se razne stvari za Elvisa, Madonnu, a u današnje vrijeme je aktualna Lady Gaga. Zapravo, ja vjerujem da Bog voli sve te umjetnike i da je poslao svoga Sina da umre za njih.

Međutim, također vjerujem da su zbog svoje samovolje oni korišteni od strane neprijatelja (đavla) da bi pjevali pjesme koje su do danas devastirale živote milijuna ljudi. Za mene je zastrašujuće to što pojedini kršćani podržavaju i podupiru ovakvu vrstu glazbe. Objavljuju na društvenim mrežama koliko “vole njihovu glazbu” i prisustvuju na njihovim koncertima, i to čine pod zastavom ljubavi. Govore: “Moramo pokazati ljubav Božju umjetnicima poput njih”. Slažem se…. ali ne na štetu istine! Postoje dvije strane ljubavi: milost i istina. Prihvatiti ovaj način svjetovnosti znači napustiti mudrost.

Nedavno sam bio na putu i služio sam dinamičnoj službi mladih na Srednjem zapadu. Pastor za mlade pitao me jesam li primijetio kakve postove pojedini kršćanske voditelji postavljaju na društvenim mrežama, upravo vezano za slušanje određene vrste glazbe i posjećivanje takvih koncerata. Komentirao je: “Izuzetno je teško govoriti tinejdžerima u mojoj grupi da nije dobra ideja prihvatiti takvu vrstu glazbe, dok njihovi najdraži propovjednici na Twitteru i Instagramu promoviraju upravo takve muzičare i postavljaju svoje slike na njihovim koncertima!”

Ipak, nije svaka ne-kršćanska glazba zla.

Mišljenja sam kako je važno napomenuti da je glazba, koja nije usmjerena na Krista, sekularna. Kako je moj prijatelj pastor Jonathan Miller (@PastorYPJ) rekao: “Pjesme Sretan rođendan i ABC pripadaju svjetovnoj glazbi”.

Pravi problem nije u “kršćanskoj glazbi protiv svjetovne glazbe”, već je riječ o odobravanju nesvete odnosno vulgarne glazbe. U knjizi Ezekiela 44:23 stoji pisano: “Neka pouče narod moj o razlici između svetoga i nesvetoga (vulgarnog) i neka ga upute o razlici između čistoga i nečistoga”.

Nečisto je sve što je u suprotnosti onome što je Božje. Glazba koja promovira seks izvan braka, homoseksualnost, nemoral, klevetu (psovke), jurnjavu za pohlepom odnosno novcem i svjetovnim načinom života, je nečista glazba. Takva glazba sadrži antikristov program; odupire se Božjoj svetosti i pokretu Duha Božjega. Kada kršćanski službenici promoviraju ovakve poznate ličnosti, pop pjevače i takvu vrstu pjesama, tada sprečavaju širenje Kraljevstva Božjeg.

Ezekiel poručuje svim službenicima da je upravo njihov posao naučiti vjernike razliku između dati čast Gospodinu i ne dati mu čast. U ovome trenutku netko obično izjavi: “Mi im moramo pokazati ljubav Božju!” – a ja pritom odgovaram “Prvo pokaži Bogu svoju ljubav!” Prije nego što pokažem “ljubav” pop pjevaču promovirajući pjesmu koju možda nije ni napisao, primarno mi je dati Bogu čast i slavu. Slavim li Boga s onime što gledam, slušam i promoviram? Ne mogu voljeti njih, što je druga Božja zapovijed, ako najprije nisam poslušan prvoj Božjoj zapovjedi (Matej 22: 37 – 40; A on mu reče: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.”) Na tvome bih mjestu bio više svjestan vlastitih sljedbenika na društvenim mrežama. Voli ih dovoljno da ne promoviraš ili ohrabruješ grešan životni stil zbog kojeg je Isus došao i izbavio nas!

Netko bi sada mogao reći “Pop zvijezdi također treba služiti!” Slažem se, ali ne možeš učiti slavne osobe i pop zvijezde preko društvenih medija. Kršćanski vođe s pozicije svog utjecaja mogu govoriti u živote tih pojedinaca iza zatvorenih vrata, bez da uzrokuju mlade kršćane da se spotiču u svom hodu s Gospodinom. Ako određena pop zvijezda ili bilo tko drugi doista želi postati učenikom i doživio je Isusa, tada će neminovno doći do promjene u njihovim životima i glazbi. Svatko tko je upoznao Isusa promijenjen je na slavu Božju! Isus nikada nije i neće prihvatiti nepravedno ponašanje. On voli osobu, ali joj jednako tako kaže “ne griješi više!”

U našoj kulturnoj relevantnosti, ne možemo si dozvoliti da izgubimo uvjerenje u pravednost. Ne možemo izgubiti ono što nas odvaja od nečistog, a to je naša Kristolikost. Želim potaknuti pastore da budu svjesni onoga što pastori mladih danas promoviraju. Budite svjesni pod čijim su utjecajem. Provjerite uzimate li dovoljno vremena za mentoriranje svojih mladih vođa. Želim potaknuti mlade vođe da budu itekako svjesni sfere svog utjecaja. Upozoreni smo da je smrt bolji rezultat nego da navode mlade na spoticanje. “Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku” (Matej 18:6). Želim potaknuti mlade ljude; borba između tijela i duha je osvojena od strane onoga što više hranite!

 

Izvor: Charisma News

Autor: Landon Schott

PODIJELI ČLANAK