DETALJI NOVOSTI

07.01.2020.

Kada obilježavati Isusovo rođenje

Ovih dana sam puno puta vidio od strane dobronamjernih ljudi kako govore i pišu protiv proslave Božića. Pri tome navode neprovjerene i iskrivljene podatke kojima argumentiraju svoje tvrdnje i te stvari povezuju s Božićem, a one nisu povezane s istim. Iako shvaćam njihovu namjeru i s nekim stvarima se mogu složiti, ipak smatram da su u krivu u onomu što rade.

Ono što često krivo navode je povezivanje solsticija kada je štovan Horus, sin Izide i Ozirisa i dan Božića. Ti datumi nisu identični i svi koji govore protiv, zapravo navode i povezuju krive datume. Datumi solsticija su 21. i 22. prosinca. To nikako nije 25. prosinac, a niti 7. siječanj. Dakle, ovdje se krivo navode datumi, odnosno ovdje se služi lažima kako bi se nešto povezalo i napadalo.

Drugi krivi podatak koji navode su datumi koje navode za proslavu rimskih Saturnalija. Mislim da oni silom nastoje promijeniti datume kako bi to povezali s 25. prosincem. Dakle, protivnici obilježavanja Božića navode da se proslava Saturnalija događala od 17. do 25. prosinca, a to nisu ispravni datumi. Ispravni datumi su od 17. do 23. prosinca. Dakle, ponovno nije u igri 25. prosinac. I tu se iskrivljuju podaci.

No, je li se Isus rodio 25. prosinca? Nije. Točan se datum ne zna. Najvjerojatnije, Isus se rodio u proljeće, na prijelazu ožujka i travnja. No, to je teško dokazati i još teže je promijeniti datum obilježavanja Kristovog rođenja.

Većina kršćana zna da prosinac nije mjesec u kojem se Isus rodio i pravi vjernici ne obilježavaju taj dan, već činjenicu da je Isus rođen. Iako je datum obilježavanja Isusovog rođenja krivi, ipak se na taj dan po cijelom svijetu objavljuje činjenica da se Isus rodio. I to je svojevrsno naviještanje evanđelja, odnosno Božje ljubavi i slanja Spasitelja u naš svijet.

Moj savjet dobronamjernim protivnicima obilježavanja činjenice da se Isus rodio u ovaj naš svijet je da umjesto da šire krive podatke koje su stvorili (izvrnuli) religiozni legalisti, iskoriste vrijeme Božića da nekome navijeste Isusa i zašto se on rodio, ne bi li kako Isus bio rođen i u njihovim srcima. Da živim u pravoslavnom svijetu, iskoristio bih priliku na datum kada pravoslavni obilježavaju Isusovo rođenje da to uradim u vrijeme kada njima odgovara. Pavao kaže: “Svima sam postao sve da pridobijem neke za Krista”.

Kod pravih kršćana nitko ne “prinosi žrtve lažnim bogovima”. Ne klanja se pred drvetom (jelom, borom), ne štuje boga sunca. Sve su to izvrtanja onih koji bi i Isusu našli grijeh da su živjeli u njegovo vrijeme. Oni su ti koji prave razdore i rado bi svojim religioznim legalizmom od sviju stvorili neprijatelje i krivobošce. Pravi kršćani ne manipuliraju podacima kako bi nešto dokazali. Manipuliranje je laganje, a otac laži je Đavo. Bogu to ne treba.

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK