DETALJI NOVOSTI

29.04.2016.

Komu se moliti?

Pismo nas u poslanici Hebrejima uči da je Isus nakon uskrsnuća ušao u službu velikog svećenika i da sada posreduje za nas.

“A on, jer ostaje dovijeka, ima neprolazno svećeništvo. Zato i može zauvijek spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu – budući da uvijek živi i posreduje za njih.” (Hebrejima 7:22-25)

Isus je živ i On može zauvijek spašavati one koji po njemu pristupaju Bogu. Riječ za spašavati je sozo i znači: izbaviti, zaštititi, iscijeliti, činiti dobro, spasiti. Isus posreduje kao veliki svećenik za tebe i ako po njemu pristupaš k Ocu, On će te izbaviti, iscijeliti, zaštititi.

Pismo nas još poučava:

“Stoga pristupimo k njemu izvan tabora noseći njegovo poniženje, jer ovdje nemamo trajnoga grada, nego onaj budući tražimo. Po njemu, dakle, neprestano prinosimo Bogu žrtvu slavljenja, to jest plod usana svojih, dajući hvalu njegovom imenu.” (Hebrejima 13:12-15)

Po njemu, Isusu, prinosimo Bogu molitve, hvale i slavljenje. Njemu pristupimo i kroz njega služimo Bogu i molimo za sebe i druge.

Neki ljudi se ne mole izravno Bogu i zaobilaze Isusa u svojom molitvama. Oni se mole mrtvim ljudima i traže od njih da im pomognu u odnosu na Boga. To je krivo iz više razloga. Prvi je u tomu što nas Pismo uči: “Pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!” (Luka 4:18).

Jedan od velikih ranocrkvenih otaca, Tertulijan nam kaže: “Nitko ne bi želio znati kako da moli, prije nego nauči kome se treba moliti. Ako bilo tko na takav način zazove drugoga boga, a ne Stvoritelja, on ne moli, nego huli.”

Dragi prijatelju, komu se ti moliš? Stvoritelju ili stvorenom? Prema Tertulijanu, ako se ne moliš Stvoritelju, ti huliš, odnosno činiš bogohulnu stvar. Drugim riječima, ti si u grijehu.

Kršćani se trebaju moliti Stvoritelju. Otac, Sin i Duh Sveti su Stvoritelj. Mi pristupamo Ocu po Isusu koji je “Put, Istina i Život” i “jedini posrednik između Boga i ljudi”.

“Dakle, budući da imamo, velikoga svećenika koji prodrije kroz nebesa – Isusa, Sina Božjega – čvrsto se držimo ispovijedanja vjere. Ta nemamo velikoga svećenika koji ne bi mogao suosjećati u našim slabostima, već onoga koji je kušan svime čime smo i mi, ali ipak ostade bez grijeha. Pristupajmo dakle smjelo k prijestolju milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć!” (Hebrejima 4:14-16)

 

Autor: Damir Šićko Alić

PODIJELI ČLANAK